Ben bu yazıyı gazetemsi.com'da yazmıştım: http://www.gazetemsi.com/ulkelere-gore-yemek-cubuklari-14806
Çin, Japon ve Kore yemek çubuklarının birbirinden farklı olduğunu biliyor muydunuz?
2000'lerin başlarında, ülkemizde suşinin ünlenmesiyle birlikte teker teker Japon restoranları açıldı. Birçok diziye ve filme konu olan bu "öğle arası plaza çalışanı yemeği" klişesi de artık -neyse ki- yavaş yavaş kayboluyor. Mahallesinde yeni açılan Asya mutfağı restoranına gitmek isteyenleri ise bir telaştır sarıyor:
"Ya çubuklarla yiyemezsem? El aleme rezil olursam?" diyerek çekiniyor, utanıp kızarıyorlar. Öncelikle iyi haber; çubuklarla yiyemiyorsanız hiç sıkıntı değil. Aysa mutfağından yemekler sunan birçok restoranda çatal-bıçak da mevcut. Ha, eğer çatal bıçakla suşiye dalmak istemiyor, yemek çubuklarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, tam yerindesiniz.
Yemek çubukları ilk olarak Çin'de, M.Ö. 5000'de kullanılmaya başlandı. Çubukların Kore'ye, oradan da Japonya'ya geçmesi ise M.Ö. 500'ü buluyor. Yedi bin yıldan fazla bir tarihi olan, tabir-i caizse bu iki"tahta çöp" de binlerce yıl içerisinde gelişip değişiyor; ülkelerin ve bölgelerin yemek alışkanlıklarına göre yeniden şekilleniyor ve günümüz modern insanına "Acaba bu Çin çubuğu mu? Yok yok, Japon'dur herhalde" şeklinde sorulardan soru beğendiriyor.
İşte yemek çubukları arasındaki temel farklar:
Çin
Bu çubukların daha uzunlarıyla da yiyorlar. İnsan gerçekten hayret ediyor.
Tüm yemek çubuklarının atası Çin çubuğu diğer muadillerine göre oldukça uzun. Otuz-kırk santimetre arasında değişen boyu ve bıçak görmemiş küt ucuyla ayrıca kullanması en zor olan çubuk. (Birkaç kez kullanmaya yeltendim de biliyorum) Genelde bambudan yapılan çubuk, derin porselen tabaklarda servis edilen vokları yemek için bire bir.
Japonya
Japon çubuğu genel olarak on beş-yirmi santimetre arasında değişmekte. Ayrıca Çin çubuğuna nazaran biraz daha kalın. Bambunun yanında kemik, metal ve fildişinden de yapılan Japon çubuklar, soslarla ve sulu yemeklerle pek arası olmayan Japonlar için bire bir.
Kore
Kore çubukları ise serinin en değişiği. Kore yemekleri genede sulu olduğundan, tahta çubuklar da suyu hemen çekip şişip edip şeklini şemalini kaybettiğinden, Koreliler çareyi metal çubuklar üretmekte bulmuşlar. Japon çubuklarına göre birkaç santim daha kısa, ancak görece daha kalın olan Kore çubukları, yanında metal kaşıkla geliyor. İçi su dolu bir kazanın içine denizden buldukları her türlü mahlukatı atıp pişiren Koreliler çareyi önce canlıları metal çubukla yiyip sonra da suyunu metal kaşıkla içmekte bulmuş.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder